Saqqızın qorxunc zərəri - İnfarkt riskini artırır

Maraqlı 19 İyun 2024 22:03 Oxunub 330
Saqqızın qorxunc zərəri - İnfarkt riskini artırır
WhatsApp kanalımıza abunə ola bilərsiniz

Saqqız və diş məcununun tərkibindəki ksilitol maddəsi infarkt riskini artırır.

İnsan və siçan üzərində təcrübə aparan tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, ksilitol qanda trombositlərin laxtalanmasını sürətləndirir.

Diabet xəstələrinin və ya arıqlamaq istəyənlərin istifadə etdiyi ksilitol, saqqız və diş pastası kimi məhsullarda da olur. Ksilitol kimi şəkər spirti sinfində olan eritritol adlı dadlandırıcı maddə infarkt və insult riskini iki dəfə artırır.

Bu qan laxtaları infarkt, insult və hətta ölümlə nəticələnə bilər. Daha sonra 20 sağlam insanın yarısına tərkibində normal səviyyədə ksilitol olan içki, digər yarısına isə şəkər (qlükoza) ilə şirinləşdirilmiş içki verilib. Birinci qrupdakı iştirakçılarda qanın laxtalanması sürətlə artdığı halda, şəkərli içki qəbul edənlərdə belə bir artım müşahidə edilməyib. (Bizim.Media)

ŞƏRH YAZ
Ad

E-mail

Şərh